ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Популярна забележителност от Ахтопол са останалите части от градските стени - стенопис, изобразяващ формирането на Първата българска държава през 681 г., църквата ”Възнесение”, построена през 1776 г., манастирът “Св.Яни” и чешмата с изображение на тракийски конник.

Крепостта Агатопол
Строена е от траки, гърци, римляни, а по-късно и от българи и византийци. Издигала се е на високия скалист полуостров, а крепостната стена, описана от много пътешественици, е опасвала града и го отделяла от сушата.Останките от крепостта на това място са внушителни и на места достигат до 3 – 4 метра. През 1971 год. крепостта Агатопол е обявена за паметник на културата.

Старият град
Както и други древни черноморски градове от ІV – VІ век пр.Хр., Ахтопол е бил прочут  с тесните си кълдаръмени улички и красивите си няколко етажни богати къщи, в основата  предимно каменни.
Днес е останала само една такава къща, оцеляла от последния пожар, която хората тачат като символ на града.

Гръцкото училище
В началото на ХХ век по проект на гръцки архитекти, българските майстори построили Гръцкото училище в града. Специално за училището били докарани червени тухли от Марсилия. То било предназначено и за събрания.
Днес е обявено за паметник на културата.

Църквата “Св.Възнесение Господне”
Построена е в 1769 г., разположена в североизточната част на полуострова, близо до морския бряг и Гръцкото училище. Представлява ниска скромна  постройка. Предполага се, че тя е дело на иконописеца Йоан от Ахтопол.

Параклис “Св.Константин и Елена”
Намира се на 2 км  югозападно от града. В параклиса има аязмо със светена вода.